Ahad, Januari 11, 2009

DI MANAKAH CANTIKNYA SEORANG WANITA ?

TIPS KECANTIKAN SEMULAJADI


WAHAI WANITA, BAGI MENDAPATKAN BIBIR YANG MENAWAN, UCAPKANLAH KATA-KATA YANG BERHIKMAH DAN BAIK-BAIK SAHAJA.

UNTUK MENDAPATKAN BENTUK MATA YANG MENAWAN, WAHAI WANITA, CARILAH KEBAIKAN YANG TERDAPAT PADA DIRI SETIAP ORANG YANG KITA JUMPA DAN KENALI.

BAGI MENDAPATKAN BENTUK BADAN YANG LANGSING. JANGANLAH KITA LUPA UNTUK MEMBERI SEDIKIT MAKANAN YANG KITA PEROLEHI KEPADA MEREKA YANG MEMERLUKAN.

BAGI MENDAPATKAN RAMBUT YANG LEMBUT DAN CANTIK MAKA MINTALAH SI ANAK KECIL MENYISIRKANNYA PADA SETIAP PAGI DENGAN MENGGUNAKAN JARI-JEMARINYA YANG MULUS.

BAGI MEMPEROLEH KESEMPURNAAN AKHLAK, BERJALANLAH DENGAN ILMU PENGETAHUAN. KERANA ILMU AKAN MENYULUH DALAM KEGELAPAN HIDUP.

JANGAN PERNAH KECILKAN HATI SAHABAT KITA. INGATLAH SENTIASA, JIKA SUATU KETIKA ANDA MEMERLUKAN PERTOLONGAN, AKAN SENTIASA ADA TANGAN YANG PASTI TERHULUR.

DAN DENGAN BERTAMBAHNYA USIA ANDA, ANDA AKAN SEMAKIN MENSYUKURI NIKMAT DIKURNIAKAN KE DUA BELAH TANGAN, SATU UNTUK MENOLONG DIRI ANDA SENDIRI DAN SATU LAGI UNTUK MENOLONG ORANG LAIN.

KECANTIKAN WANITA BUKAN TERLETAK PADA PAKAIAN YANG DIKENAKANNYA, JUGA BUKAN PADA BENTUK TUBUHNYA, ATAU CARA DIA MENYISIR RAMBUTNYA, KECANTIKAN WANITA TERDAPAT PADA MATANYA, CARA DIA MEMANDANG DUNIA. KERANA, DI MATANYALAH TERLETAK GERBANG MENUJU KESETIAP SUDUT HATI MANUSIA, DI MANA CINTANYA DAN KASIHNYA DAPAT BERKEMBANG.

KECANTIKAN WANITA JUGA, BUKAN PADA KEHALUSAN WAJAHNYA, TETAPI KECANTIKAN YANG MURNI, TERPANCAR DARI JIWANYA, YANG PENUH KASIH SAYANG, SENTIASA MEMBERIKAN PERHATIAN DAN CINTANYA.

DENGAN DEMIKIAN, MAKA KECANTIKAN WANITA ITU AKAN TERUS TUMBUH SEPANJANG WAKTU........

RENUNGKANLAH WAHAI PARA SUAMI.....

Kepada,
Semua Insan Biasa Seperti Ku.

Tazkirah Wanita :

Akal Senipis Rambutnya, Jangankan lelaki biasa, nabi pun terasa sunyi tanpa wanita.Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah.Masih mencari walau ada segalanya.Apa yang tiada dalam syurga?Namun adam tetap rindukan hawa.Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok.Untuk diluruskan oleh lelaki.

Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus,Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus.Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah,Kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah.

Didiklah mereka dengan panduan darinya.Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta, kerana nantinya mereka semakin liar.Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana nantinya mereka akan semakin derita.

Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal. Di situlah punca kekuatan dunia.Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu.Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman...Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya...Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab...

Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan..Ia bukan diskriminasi Allah... sebaliknya di situlah kasih dan sayang Allah...Wanita yang lupa hakikat kejadiannya...Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan menghiburkan...Tanpa iman, ilmu dan akhlak..mereka tidak akan lurus...Bahkan akan semakin membengkok...

Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya...Bila wanita menjadi derhaka... pasti dunia lelaki akan menjadi huru hara....Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata...Tapi binalah kepimpinan...Pastikan sebelum wanita menuju ilahi, pimpinlah diri kepadanya...Jinakkan diri kepada allah...Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah pimpinanmu...

Janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra'Seandainya dirimu tidak sehebat saidina Ali karamallahuwajhah

DOA UNTUK KE DUA IBU BAPA

“BERDOALAH UNTUK IBU DAN AYAH KITA”

Kerana Merekalah Kita Dapat Melihat Dunia ini……
Kerana Mereklah Kita Menjadi Seperti Kini…….
Hargailah Mereka , Sayangilah Mereka…..
Sekaya Mana Pun Kita , Setinggi Mana Pun Kita….
Tanpanya Berdua Ianya Tidak akan Kita Capai…

Maka Doakan Lah Mereka……


Ya Allah, Rendahkanlah suaraku bagi mereka Perindahlah ucapanku di depan mereka Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan Lembutkan hatiku untuk mereka......... Ya Allah, Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, Atas didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas kesayangan yang mereka limpahkan padaku, Peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah, Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku, Atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku, Jadikanlah itu semua penyebab susutnya dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan mereka dengan perkenan-Mu ya Allah,
Hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku, Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku, Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi syafa'at untuk mereka, sehingga kami semua berkumpul bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu ..........

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah yang Maha Pengasih diantara semua pengasih. Amin Ya Rabbul Alamin.. Marilah kita kenangkan dosa kita kepada orang tua kita. Siapa tahu hidup kita dirundung nestapa kerana kedurhakaan kita. Kerana kita menghisap darahnya, tenaganya, airmatanya, keringatnya. Istighfarlah, Istighfarlah ...

Barangsiapa yang matanya pernah sinis melihat orang tuanya. Atau kata-katanya sering mengguris hatinya, atau yang jarang memperdulikan dan mendoakannya.
Percayalah bahawa anak yang derhaka seksanya didahulukan di dunia ini. Ayah ... Ibu ampunkanlah dosa-dosa anakmu ...

Amin..Amin..Amin.. Yarabana'alamin

HARI JADI GURU BESAR

2009 DALAM KENANGAN

DIKIR BARAT SKSD

SAJAK MERDEKA LOGHAT TERENGGANU

ORANG BERBUDI KITA BERBAHASA

MULIANYA SEORANG IBU

HATI ADALAH CERMINAN DIRI

SURAT SEORANG IBU

BUDI BAHASA AMALAN KITA